• 9.7/10 61 reviews van klanten
Neem direct contact op 053 879 57 70

Home / Nieuws / Alles wat jij moet weten over de iOS 15 update van Apple

Alles wat jij moet weten over de iOS 15 update van Apple

9.7/10 61 reviews van klanten

De iOS 15 update

Tijdens het Apple-event op 7 juni 2021 kondigde Apple iOS 15 aan. Tijdens het event gaf Apple al een sneakpeak van wat er ging komen. Maar wat is er precies veranderd en vanaf wanneer kun jij gebruik maken van deze gave update? In dit blogartikel vertellen we je alles over wat jij moet weten van het iOS 15 besturingssysteem.

Wat is er nieuw in iOS 15?

Door het hele systeem zijn kleine en grote veranderingen te vinden. In dit blogartikel vertellen we je wat de belangrijkste nieuwe functies zijn.

Moeite met concentreren? Gebruik Focus.

Zit jij tijdens je werk, het autorijden of andere momenten dat je je eigenlijk moet concentreren veel op je iPhone? Dan is Focus misschien wel iets voor jou. Met Focus kun je je filters maken voor bijvoorbeeld werken, autorijden, privétijd of iets anders. Met deze filters kun je bepaalde meldingen op stil zetten zodat je contacten weten dat je even niet beschikbaar bent. In die tijd kun jij je dus goed concentreren. Wanneer je de Focus op je iPhone activeert werkt deze ook door op je iPad en Mac.

Verbetering van FaceTime

Tot nu was FaceTimen alleen voor Apple. Vanaf iOS 15 is dit verleden tijd. Je kunt straks een linkje sturen naar mensen met een Android-telefoon of een Windows-pc die ze in hun browser kunnen openen. Op die manier kun je dus altijd FaceTimen.

Daarnaast wordt het delen van je scherm of audio vergemakkelijkt en komt er een nieuwe en rustige rasterweergave waardoor je iedereen duidelijk in beeld ziet. Als laatste wordt audio en beeld verbeterd. Zo gaat FaceTime met de portretmodus werken waardoor je gezicht scherper in beeld komt en de achtergrond wazig wordt. Daarnaast wordt de audio met Spatial Audio en Voice Isolation verbeterd.

Nieuwe weergaveoverzicht van meldingen

Waar je nu nog alle meldingen los onder elkaar hebt staan kun je vanaf iOS 15 zelf bepalen hoe je de meldingen in een meldingenoverzicht wilt ontvangen. Zo kun je bepalen welke apps er in het overzicht komen, hoe vaak je een samenvatting wilt ontvangen en op welke tijdstippen. De urgente meldingen zoals tijdgevoelige notificaties en berichten/telefoontjes worden wel direct als melding weergegeven.

Live teksten lezen van papier?

Je hebt notities gemaakt op papier, nu moet je dit nog handmatig overtypen naar de notities op je telefoon. Vanaf iOS 15 hoeft dat niet meer. Je iPhone kan straks de tekst op een foto ‘lezen’ en hier vervolgens iets mee doen. Bijvoorbeeld de tekst in je notities plaatsen of het telefoonnummer bellen dat erin vermeld staat. Dat werkt ook met handgeschreven tekst.

Update van de weer-app

De weer-app wordt vernieuwd en is straks nog completer. Er komen verbeterde geanimeerde achtergronden en de infographic met alle gegevens wordt overzichtelijker. Daarnaast komen er weerkaarten zodat je precies de temperatuur, luchtkwaliteit en neerslag kunt zien. Op deze kaarten kun je zo ver in- of uitzoomen als je wilt.

Veranderingen bij Safari

Naast alle veranderingen in het besturingssysteem wordt Safari ook onder handen genomen. De adres- en zoekbalk zal aan de onderzijde van het scherm zweven. Als je meerdere tabs open hebt kun je gemakkelijk van de ene naar de andere tab vegen. Daarnaast kun je je eigen achtergrondafbeelding van de startpagina instellen en de volgorde van de getoonde onderdelen (zoals Favorieten en veelbezocht) aanpassen. Als laatste kun je straks gebruik maken van extensies van andere apps zoals dat nu ook al op de Mac is.  Daarbij kun je bijvoorbeeld aan adblockers en passwordmanagers denken.

Alles bij de hand met de Wallet

Op dit moment kun je al je pinpas, klantenkaarten en instapkaarten gebruiken door middel van de Wallet app. Maar met de nieuwe update komen hier ook sleutels bij van bijvoorbeeld je voordeur, kantoor, hotelkamer en auto. Hier heb je wel de benodigde ingebouwde ondersteuning voor nodig. Daarnaast wordt het straks mogelijk om je ID-kaart, rijbewijs of paspoort digitaal in je Wallet op te slaan. Dat laatste zal nog wel een tijdje duren voordat het mogelijk is.

Heb je straks hulp nodig bij het updaten van jouw iPhone

Neem dan contact met ons op of kom langs in de winkel.

Contact opnemen

Voor welke toestellen is iOS 15 geschikt?

Alle iPhones waar nu iOS 14 op draait kunnen straks geupdate worden naar iOS 15. Dat betekent dat je straks een iPhone 6s uit 2015 of nieuwer nodig hebt.

Vanaf wanneer kun je gebruik maken van iOS 15?

Voor deze gave nieuwe update moet je nog even geduld hebben. De software verschijnt dit jaar en zal waarschijnlijk rond september beschikbaar zijn. Kun je niet zo lang wachten? Dan kun je nu al de beta-versie downloaden. Houd er wel rekening mee dat er nog bugs in kunnen zitten. Deze bugs kun je gemakkelijk aan Apple doorgeven, daar is een beta-versie tenslotte voor.

 

Bas
Geschreven door

Bas

Verder lezen

Je iPhone luidspreker vervangen?
tips

Je iPhone luidspreker vervangen?

Zit het geheugen van je iPhone vol? Zó maak je hem weer leeg
tips

Zit het geheugen van je iPhone vol? Zó maak je hem weer leeg

Whatsapp ons