• 9.7/10 60 reviews van klanten
Neem direct contact op 053 879 57 70

Home / Tips / Laadt je smartphone niet meer op? Wij vertellen hoe je een oplaadpoort schoonmaakt.

Laadt je smartphone niet meer op? Wij vertellen hoe je een oplaadpoort schoonmaakt.

9.7/10 60 reviews van klanten

De oplaadpoort van je smartphone is een echte stofmagneet. Niet zo gek dus dat dit vaak het probleem blijkt te zijn als je smartphone opeens niet meer wil opladen. Gelukkig is een oplaadpoort vrij eenvoudig schoon te maken. Voordat je dus langs komt in de winkel omdat je bang bent dat je smartphone defect is kun je dit alvast zelf proberen.

Hoe komt het dat je smartphone door stof niet meer op kan laden?

De oplaadpoort van smartphones (en tablets) is door de jaren heen steeds kleiner en kleiner geworden, waardoor stof zich er steeds makkelijker is gaan verzamelen. Al die stofdeeltjes worden steeds verder naar achteren gedrukt als jij je oplader aansluit. Op een gegeven moment is de verzameling stof dusdanig veel dat de oplader geen contact meer kan maken met je smartphone.

Hoe maak je de oplaadpoort schoon?

Het schoonmaken van de oplaadpoort is gelukkig niet veel werk, maar het is wel belangrijk dat je het beheerst doet zodat je geen onderdelen beschadigd. De oplaadpoort bestaat namelijk uit kleine, metalen onderdelen die vrij makkelijk kapot kunnen gaan. 

De eerste optie

Er zijn twee veelgebruikte manieren om de oplaadpoort schoon te maken. De eerste optie is om hiervoor een tandenstoker te gebruiken. Neem een hele dunne, houten, tandenstoker of bijvoorbeeld een plastic tandenstokertje die de tandarts vaak aanbeveelt. Hout en plastic geleiden geen stroom waardoor je hiermee veilig de oplaadpoort kunt schoonmaken. Steek de tandenstoker voorzichtig in de oplaadpoort en haal zonder kracht uit te oefenen het stokje heen en weer en dan van boven naar beneden. Op die manier beweeg je de stofjes eerst los en haal je ze daarna naar beneden richting de uitgang van de oplaadpoort. Herhaal dit totdat je oplader weer contact weet te maken met het toestel. 

De tweede optie

De tweede optie is om perslucht te gebruiken. Deze manier zorgt voor minder kans op schade, omdat je geen stokje in de oplaadpoort drukt. Perslucht is vaak bij de bouwmarkt wel te krijgen in blikken. Het tuitje van zo’n blik kun je tegen de oplaadpoort van je smartphone zetten en op die manier kun je er lucht in blazen. Let erop dat je het blik goed rechtop houdt zodat er geen vrieslucht vrij komt. Plak ook de andere ingangen zoals de microfoon en speakers af omdat die niet altijd de druk van de perslucht kunnen hebben en snel kapot gaan. Een laatste tip: blaas niet gewoon met je mond in de oplaadpoort want daar komt vaak speeksel bij vrij en niet iedere oplaadpoort kan daar tegen. Daarnaast loop je het risico dat je kortsluiting krijgt als je de lader daarna probeert te gebruiken.

Wat als dit niet helpt?

Als dit er helaas niet voor zorgt dat je smartphone weer oplaadt is er wellicht iets anders aan de hand. Maak even een afspraak bij Mobielmakers en wij zoeken het voor je uit. P.s. in de tussentijd kun je je smartphone misschien opladen met een draadloze oplader. Zoek de specificaties van je toestel online op om te kijken of dat bij jouw smartphone ook kan. 

Bekijk onze reparaties
Bas
Geschreven door

Bas

Verder lezen

Wat te doen bij waterschade aan je telefoon?
tips

Wat te doen bij waterschade aan je telefoon?

Mijn telefoon is gestolen op vakantie! Wat nu?
tips

Mijn telefoon is gestolen op vakantie! Wat nu?

Whatsapp ons