• 9.7/10 61 reviews van klanten
Neem direct contact op 053 879 57 70

Home / Nieuws / Nieuw EU-wetsvoorstel voor universele oplader

Nieuw EU-wetsvoorstel voor universele oplader

9.7/10 61 reviews van klanten

Herkenbaar? Je bent je oplader vergeten maar de enige oplader die je collega bij zich heeft past niet op jouw telefoon. De Europese commissie vindt dat dat anders moet. Op 23 september hebben ze een wetsvoorstel gepresenteerd waarin staat dat alle elektronische apparaten zoals smartphones en tablets binnen de Europese Unie gebruik moeten kunnen maken van een USB-C oplader. Ook moet de verkoop van opladers los staan van de verkoop van apparaten. Alles over dit wetsvoorstel lees je in ons nieuwe blogartikel.

Het doel van het wetsvoorstel

Volgens de Europese commissie is een universele oplader voor alle apparaten een stuk handiger voor consumenten. Naast het gemak zou dit zou volgens de EU ook veel overbodig afval kunnen voorkomen, omdat producenten geen extra opladers meer hoeven te verkopen waar de consument al over beschikt.

Voor wie geldt de wet?

De nieuwe wetgeving zal vooral veel invloed hebben op producent Apple, omdat zij veel van de mobiele apparaten voorzien van een Lightning-aansluiting. Producenten die apparaten maken voor android zullen minder last krijgen van de nieuwe wetgeving, omdat meeste android apparaten al gebruik maken van USB-C opladers.

Voor smartwatches, draadloze oordopjes en fitnesstrackers gaat de nieuwe wet niet gelden. De EU meldt dat de wet niet geldt voor deze apparaten wegens het formaat, functie en de manier waarop van deze apparaten gebruikt worden.

Apple zat er niet op te wachten

Apple is minder blij met de plannen van de Europese Unie. De techgigant vreest dat de nieuwe wetgeving ze dwingt opnieuw te innoveren en dat dit aanzienlijk veel elektronisch afval met zich mee zal brengen. Dit omdat Apple veel accessoires op de markt heeft welke straks ineens niet meer gebruikt kunnen worden.

De EU heeft al sinds 2010 plannen voor een universele oplader op tafel liggen. Dit werd alleen uitgesteld omdat gehoopt werd dat de industrie zelf stappen zou ondernemen. Apple was in tegenstelling tot vele andere producenten, de enige die dat niet deed.

Kans goedkeuring van de wet is groot

Voordat de nieuwe wet überhaupt kan worden ingevoerd moeten de EU-lidstaten en het Europees Parlement het wetsvoorstel nog wel goedkeuren. De kans dat de wet aangenomen wordt is groot aangezien het Parlement al eerder heeft laten weten dat ze een universele oplader belangrijk vinden. De EU zal producenten (bij goedkeuring van de wet) twee jaar tijd de geven om zich aan de nieuwe wet aan te passen.

Bas
Geschreven door

Bas

Verder lezen

Je iPhone luidspreker vervangen?
tips

Je iPhone luidspreker vervangen?

Zit het geheugen van je iPhone vol? Zó maak je hem weer leeg
tips

Zit het geheugen van je iPhone vol? Zó maak je hem weer leeg

Whatsapp ons