• 9.7/ 10
  • Gratis omruilgarantie

  • gratis bezorgd vanaf €80,-

Neem direct contact op 053 879 57 70
Nieuw EU-wetsvoorstel voor universele opladers

Nieuw EU-wetsvoorstel voor universele opladers

De Europese commissie heeft op 23 september 2021 een wetsvoorstel gepresenteerd voor een universele oplader voor alle elektronische apparaten in de Europese Unie. Het voorstel stelt dat alle smartphones en tablets gebruik moeten kunnen maken van een USB-C oplader, ongeacht het merk of type apparaat. Daarnaast moet de verkoop van opladers losstaan van de verkoop van apparaten.

Doel van het wetsvoorstel

Volgens de Europese commissie is het gebruik van een universele oplader voor alle apparaten handiger voor consumenten. Naast het gemak, kan dit volgens de EU ook veel overbodig afval voorkomen omdat producenten geen extra opladers meer hoeven te verkopen waar de consument al over beschikt. Dit kan bijdragen aan een duurzamer en milieuvriendelijker Europa.

Voor wie geldt de wet?

De nieuwe wetgeving zal vooral impact hebben op producent Apple, omdat zij veel van de mobiele apparaten voorzien van een Lightning-aansluiting. Producenten die apparaten maken voor Android zullen minder last krijgen van de nieuwe wetgeving, omdat de meeste Android-apparaten al gebruikmaken van USB-C opladers.

Voor smartwatches, draadloze oordopjes en fitnesstrackers geldt de wet niet, omdat de EU van mening is dat deze apparaten vanwege hun formaat, functie en gebruik niet geschikt zijn voor een universele oplader.

Reactie van Apple

Apple is minder blij met de plannen van de Europese Unie. De techgigant vreest dat de nieuwe wetgeving hen dwingt om opnieuw te innoveren, wat aanzienlijk veel elektronisch afval met zich mee zal brengen. Dit komt omdat Apple veel accessoires op de markt heeft die straks ineens niet meer compatibel zijn met de nieuwe universele oplader.

Kans op goedkeuring van de wet is groot

Voordat de nieuwe wet kan worden ingevoerd, moeten de EU-lidstaten en het Europees Parlement het wetsvoorstel nog wel goedkeuren. De kans dat de wet wordt aangenomen is groot, omdat het Parlement al eerder heeft laten weten dat ze een universele oplader belangrijk vinden. Als de wet wordt goedgekeurd, krijgen producenten twee jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Al met al kan de invoering van een universele oplader in de EU veel voordelen opleveren voor zowel consumenten als het milieu. Het is afwachten hoe de EU-lidstaten en het Europees Parlement zullen reageren op het wetsvoorstel, maar de kans op goedkeuring is zeker aanwezig.

Ontdek meer over dit onderwerp, neem contact met ons op

Ontdek meer over dit onderwerp, neem contact met ons op

Contact
Hi! Hoe kan ik je helpen?

Ja, ik graag contact opnemen of ik wil liever direct appen.